onsdag, juni 24, 2009

De rödgröna lockar med Borg

Just nu har den rödgröna röran ett jippostopp precis utanför mitt kontorsfönster i sommarvärmen och allt inleddes med att idolvinnaren Kevin Borg sjöng. Just Borg har inte haft det lätt med att locka publik den senaste tiden och det hade han även idag. Fast han sjöng bra.

Huvudpersonerna på scenen, Wetterstrand, Sahlin, Eriksson och Ohly pratar sig varma hur bra de är på att samarbeta. Tur att deras kollegor i Göteborg inte får vara med och prata för där finns inget samarbete att tala om. Där får/vill inte Vänstern vara med och Miljöpartiet röstar ofta inte med sin röda kamrat.

Jag tycker att det är bra att det finns tydliga skillnader i svensk politik och turnén de fyra nu är ute på visar att Mona inte är redo att leda landet. Svenska folket vill inte heller ha någon kommunist som finansminister och de två gröna rören ska snart lämna sin positioner. Skattechock och mer politikermakt är vad som väntas, där är skillnaderna tydliga. Om de ska vinna makten vid valet nästa år, behövs mer än Kevin Borg.

Sverige behöver ett långsiktigt ansvarstagande, inte kortsiktig populism. De tre partiernas budgetar i riksdagen präglas av stora utgiftsökningar på i stort sett alla områden. Sedelpressarna dunkar på. Deras politik skulle försätta Sverige i stora problem och både fördjupa och förlänga den kris vi är inne i.

onsdag, juni 17, 2009

Liberala studenter välkomnar Tobias Krantz som ny högskole- och forskningsminister

Tobias är en mycket erfaren politiker som har doktorerat i statsvetenskap vid Uppsala Universitet och värdesätter akademisk frihet.

Jag har svårt att komma på bättre personer till denna tjänst. Det är med stor glädje och höga förväntningar som jag ser fram emot vad Tobias Krantz kommer att göra för den högre utbildningen och forskningen. Det arbete som Lars har påbörjat med att frikoppla våra högskolor från staten är en oerhört viktig fråga som vi ser fram emot att Tobias driver vidare.

Samtidigt som vi, i Liberala studenter, välkomnar Tobias vill jag passa på att tacka Lars Leijonborg för några fantastiska år som minister. Det är ett par väldigt stora skor för Tobias att fylla, och jag är övertygad om att han kommer att lyckas!


DN1Svd12Svd2DN2AftonblaDagenExpressenGPGP2SydsvSvd4DN

tisdag, juni 16, 2009

Vad tycker egentligen SAP om skolan?

"Nu stoppar vi komvux som gräddfil till högskolan", det skrev ungdomsminister Lena Hallengren och utbildningsminister Leif Pagrotsky på DN debatt för nästan tre år sedan

”Vidare är vi kritiska till att regeringen helt stänger dörren för möjligheten att läsa in kunskaper efter gymnasiet”, skrev Marie Granlund (S) i ett pressmeddelande igår. För det första; regeringen stänger inte någon dörr alls. Marie hittar på, det blir inte förbjudet att tenta upp ett VG till MVG. (Läs klockrena PJ Anders Linder,som skriver om citaten ovan i dagens SvD). Även om de tillsammans med oppositionen försöker få ut det budskapet.

För det andra; har socialdemokraternas skolpolitiska talesman ändrat åsikt sedan 2006, eller är det SAP och vad tycker egentligen partiet om skolan? Nä, socialdemokraternas skolpolitik är varken trovärdig eller bra.
Ska det bli någon förbättring i Göteborgs Stads skolsystem behövs förändring och den stavas inte Ann Lundgren, Anneli Hultén och socialdemokraterna.

Igår presenterades förslaget till ny skollag av Janne Björklund och nu reformeras tillslut det svenska skolsystemet, där lyfte han bla fram landets andra stad; Göteborg är värst i klassen. Att använda ordet garanti utan att kunna uppfylla den är falsk marknadsföring, sa Björklund när han berättade om kommuner som inte ordnar förskoleplats i tid. Göteborg har inte levt upp till lagen sedan den infördes 1995.

Hej bra reform!

torsdag, juni 11, 2009

Lasse har gjort Sverige bättre!

Lasse har under decennier som ledande företrädare för folkpartiet liberalerna gjort stora insatser för liberalismen och för Sverige. När han nu lämnar regeringen gör han det som en av Sveriges mest erfarna politiker. Inte minst har han under Alliansregeringen, som han dessutom var med och födde, genomfört flera viktiga reformer som jag har applåderat i min roll som ordförande för Liberala studenter; historiska rekord satsningar på forskning, ESS placering i Sverige och avskaffandet av kårobligatoriet. Samtidigt har han påbörjat flera viktiga reformer som nu behöver tas i hamn av en ny minister, inte minst tänker jag på Autonomiutredningen som har ett flertal spännande förslag, som skulle stärka Sverige som utbildnings- och forskningsnation.

Det är bara att lyfta på hatten och tacka för insatserna!


Svd1234DagenDN123Expressen23GP23Aftonbla2 Gp2

onsdag, juni 10, 2009

Kårobligatoriet är avskaffat!

Riksdagen har just röstat för avskaffandet av kårobligatoriet. För oss i Liberala studenter är det en fantastisk dag. Detta är en historisk frihetsreform. Att även studenter nu ska få åtnjuta föreningsfrihet är sannerligen något att fira. Att vänsterpartiernas företrädare idag har gått ut och motsatt sig detta, och att de röstar mot frihetsreformen i riksdagen, är beklagligt. Även de borde kunna inse hurpass mycket mer legitimt och sunt studentinflytandet blir när det bygger på frivillighet. Och Uppsalas nationsliv har bevarats genom skattelättnader, så inte heller Uppsalas kårföreträdare behöver oroa sig så mycket som de gör. Ikväll skålar jag i champagne för studenternas föreningsfrihet, och hoppas många gör det med mig!

lördag, juni 06, 2009

Ja till Europa!

Samarbetet i Europa gör Sverige rikare, vår omvärld tryggare och ger oss möjlighet att lösa gränsöverskridande problem. Fred, god miljö, trygghet och tillväxt klarar vi bättre genom EU-samarbetet. Den ekonomiska krisen slår nu hårt mot hela Europa. För ett exportland som Sverige är det extra viktigt att handeln och samarbetet inom Europa fungerar. Folkpartiet säger ja till euron. Ja till mer samarbete för säker mat. Och ja till ett europeiskt FBI för att bekämpa grova brott. Vissa partier säger nej till Europa. Andra säger nja. Folkpartiet säger ja till Europa.

Rösta imorgon och gör det för Europa! Rössta med Folkpartiet liberalerna!

fredag, juni 05, 2009

Marit var bäst!

Igår efter en lång arbetsdag och middag på stadshuset med årets utdelning av Göteborgs Stads förtjänsttecken, lyckades jag till slut komma hem för att strax över två på natten se SVT:s slutdebatt inför valet på söndag.

Jag kan inget annat än känna stolthet över hennes insats i en hetsig och bra debatt i SVT och för att hon representerar folkpartiet liberalerna. Hon var smart, snygg och superb Europapolitiker – som vet vad hon vill. När man sedan öppnade tidningarna och gick igenom dagens medieskörd blev det inte sämre;

Aftonbladet: Du är + + + + + Marit!

SvD: Överlägset bäst klarade sig Marit Paulsen (Fp). Det var fascinerande att se hur de andra i tv-studion tystnade när Paulsen tog ordet.

GP: Paulsen har en beundransvärd auktoritet och tydlighet som åter kom väl till pass i denna debatt.

Mats Knutsson, SVT: Marit Paulsen är en vinnare!

GP: Var tillbaka i gammal god form, även om hennes favoritämnen, jordbruk och livsmedel, inte debatterades.

DN: Den andra vinnaren i valspurten är FP.

Anna Dahlberg, Expressen: Marit Paulsen (FP) vann. Hon hade en aktivitet som gjorde att alla
lyssnade.

En svensk tant tiger inte i Bryssel.

onsdag, juni 03, 2009

Demokratidrömmen som kördes bort

Idag är det 20 år sedan massakern på himmelska fridens torg i Kina. Då kämpade studenterna för frihet och demokrati men möttes av militärer. Den kinesiska regimen förnekar allt som har med hemskheterna på himmelska fridens torg 4 juni 1989. Regimen har till och med stängt av Hotmail och ett flertal olika sociala medier idag för sina invånare. Jag kan inte sluta tänka på att de totalitära regimernas tid är sedan 20 år tillbaka borta i Europa. Med Berlinmuren föll kommunismen i Europa. Nu gäller det för oss att lyfta blicken och börja fundera på bästa sättet att bidra till demokratiseringen i Kina och bekämpa ofriheten.

Megamikroskåp snart i Lund!

Nu är det helt klart att Sverige kommer att få äran att bygga den gigantiska forskningsanläggningen ESS (European Spallation Source) i Lund. Där kommer forskare i hälso-, miljö-, energi-, klimat-, transport- och ingenjörsvetenskap, läkemedel samt arkeologi att kunna utveckla sina kunskaper tack vare detta ”gigantiska mikroskop”. I anläggningen kommer protoner att skjutas i ljusets hastighet på olika material. Vid krocken kommer en rad olika intressanta reaktion fram som förväntas leda till förbättrad förståelse om bland annat livsmedel, läkemedel, målarfärger, batterier och mobiltelefoner.

Det här är inte enbart ett stort framsteg för Skåne, Öresundsregionen och Sverige, utan för hela Europa. ESS-anläggningen förväntas locka ca 5000 forskare varje år. Och sen hoppas jag att få komma på studiebesök också!

Men det är ett tag kvar, första spadtaget är planerat att tas om ca 2 år. Det är en rad olika miljö- och säkerhetsfaktorer som spelar in i bygget av detta projekt som måste lösas först. Det vore förödande om detta projekt fick miljöförstörande effekter, men jag tycker inte att det finns någon anledning att befara något sådant. Titta på Öresundsbron: där var farhågorna gigantiska och idag kan man konstatera att dess negativa påverkan på miljön har varit marginell. Sen finns det även de i Lantbrukarnas riksförbund och Naturskyddsföreningen som tycker att jordbruk är mer prioriterat än forskning.

Jag frågar mig om de ens vet vad CAP betyder, och vilket oerhört slöseri med skattepengar det är? Nej, fram för en EU-budget som prioriterar spetsforskning framför jordbrukssubventioner!

Martin Andreasson är ett bra alternativ!

För oss som är HBT-personer spelar det stor roll vilka som blir ledamöter i Europaparlamentet efter valet den 7 juni. EU-parlamentariker har en mycket mer självständig roll än ledamöterna i Sveriges riksdag, och som rapportörer kan de ha ett mycket starkt inflytande i enskilda frågor. Idag lyfter jag fram Martin Andreasson, kandidat för Folkpartiet liberalerna, tillsammans med 19 andra liberala företrädare eftersom han är en politiker som skulle uträtta mycket för HBT-frågorna i den europeiska unionen på QX debatt.

tisdag, juni 02, 2009

Gerlotte har helt rätt!

I en krönika i dagens GP resonerar ledarskribenten Gert Gelotte kring att det omöjliga blev möjligt, tack vare EU. Ännu i oktober 1989 var ett sådant Europa en dröm utan verklighetsförankring. När EU-debatten brister i både mod och perspektiv försöker jag minnas det. Jag instämmer.

Jag ska inte påstå att jag som sexåring kom ihåg när muren föll, för det gör jag inte. Jag minns, om än knappt, när Beckenbauers tyska landslag vann fotbolls VM 1990 i Italien. Till hösten är det 20 år sedan muren föll i Berlin och då har jag planerat att tillsammans med en av mina bästa vänner åka ner till den före detta delade huvudstaden för att fira återföreningen och kommunismens fall i Europa.


Årets EP-valrörelse handlar i större grad om parlamentet och vad politiken vill göra med EU och Europa, vilket är en utveckling som välkomnas - det är något alla vinner på. Men mitt i valrörelsen får vi inte glömma historien, när det ska bankas in floskler. Den europeiska unionen är ett fredsprojekt och ju mer samarbete vi kan få på vår kontinent desto bättre. För några veckor sedan var jag i Köpenhamn på herrhelg och passade då på att känna av den danska valrörelsen. Mycket påminner. Såväl det danska som det svenska främlingsfientliga partiet vill ha tillbaka sitt land. Tillbaka till vadå, hade någon köpenhamnsbo klottrat retoriskt på en affisch och lagt till, som i 1941? Att vänster- och högerextrema politiker förenas i denna nationalism är oerhört komiskt och en skam för Europa.

Sverige och Göteborg hade aldrig varit där vi är idag om det inte var för frihandel, marknadsekonomi, demokrati och omfattande kontakter med omvärlden i sekel efter sekel. I kristider som nu behövs om än mer rörlighet över gränserna, inte nationalism och protektionism. Vi behöver perspektiv på tillvaron och på historien. Genom en blick i backspegeln konstateras enkelt att tack vare EU och politiska föredömen hade Central- och Östeuropa aldrig varit där de är idag.
Vi ska bejaka EU och i mitt hem är den polska rörmokaren eller tusentals tyska läderbögar alltid välkomna.

måndag, juni 01, 2009

Make noise for free choice

Runt om i världen förvägras kvinnor rätten till fria, lagliga och säkra aborter. Även i Europa nekas kvinnor rätten att bestämma över sin egen kropp och barnafödande. Detta händer varje dag på Malta, Irland och i Polen. Gör abort till mänsklig rättighet i EU!

Studenter behöver plugga mer i EU

I vår allt mer globaliserade värld är kunskap nyckeln till framgång. Endast genom ny kunskap kan vi möta konkurrensen utifrån. Men det kräver att vi agerar och lägger om vår politik. EU:s budget måste gå från det förflutna till framtiden. Satsningar på kunskap och forskning ger mer tillväxt än jordbrukssubventioner. Om Sverige ska bli en ledande utbildningsnation krävs det att fler utländska studenter hittar till just våra högskolor och universitet. EU ska vara öppet och attraktivt för studenter. Därför vill vi se ett europeiskt studentvisum inom Schengen för att underlätta för icke-europeiska studenter och forskare att komma till Europa. Det måste bli lättare för de studenter som kommit till Sverige att bli kvar och komma in på den svenska arbetsmarknaden efter sin examen. EU:s system bör underlätta den fria rörligheten i så stor utsträckning som möjligt. EU ska inte stänga ut talanger.

Samtidigt behöver fler svenska studenter söka sig ut och tar del av ny kunskap, nya kulturer, nya intryck och spränger nya gränser. Frasen borta bra, men hemma bäst passar bra i många situationer. Men när det kommer till högre studier är den gamla devisen mindre lyckad, för att borta kan vara tusen gånger bättre. Snart går miljoner studenter till val runt om i Europa. Det hoppas vi att studenter vid Göteborgs Universitet också gör, en röst på Folkpartiet Liberalerna ger mer eftersom våra kandidater tror på Europa.

Texten ovan och lite till skriver jag tillsammans med Fredrik Malm i senaste numret av Spionen.