torsdag, maj 28, 2009

"Vem är den där Erasmus egentligen?"

Folkpartiet släppte nyss rapporten "Ja till fler svenska studenter i Europa". Rapporten har presenterats av FP-kandidater till Europaparlamentet i samarbete med flera LS-klubbar under denna vecka.

Rapporten lyfter fram en viktig poäng: trots att många svenska studenter anger att de är intresserade av att studera utomlands under sin studietid är det förhållandevis få av de som åker iväg som gör det genom utbytesprogrammet Eramus. Av de drygt 10 000 svenska studenter som årligen läser i ett annat europeiskt land är det bara en fjärdedel, ca 2500 personer, som läser inom ramen för Erasmus. Sverige är på 16:e plats av de 31 länder som deltar i Erasmussamarbetet när det gäller antalet studenter som deltar i programmet - och även när man mäter det som andel av det totala antalet studenter i landet hamnar Sverige under EU-snittet för hela programmet.

Internationella utbyten gagnar både den enskilde studenten, de länder som deltar i utbytena och Europa som forsknings- och utbildningsområde. Utöver kulturella erfarenheter och internationella kontakter för studenterna stärker utbytesprogram den europeiska gemenskapens långsiktiga sammanhållning. Liberala studenter, liksom Folkpartiet, ser därför gärna att fler åker på utbyten.

Rapporten föreslår flera åtgärder för att öka antalet svenska studenter utomlands. Den kanske viktigaste åtgärden är att öka informationen till studenterna om möjligheterna att åka iväg med Erasmus - både genom universitetens och högskolornas ledningar, studivägledare och lärare kan bidra till detta. På högre nivå handlar det om att kunna tillgodoräkna sig utlandsstudier i större utsträckning, underlätta för lärosäten i olika länder att utfärda gemensamma examina och förbättra möjligheter för lärare vid högskolor och universitet att åka på lärarutbyten.

Mycket av dessa förslag diskuteras redan inom ramen för arbetet med "femte friheten", EU:s satsning på ökad rörlighet för forskare, lärare i högre utbildning och studenter. Som vänner av Europa och internationalisering tycker vi i LS förstås att dessa ansträngningar är mycket positiva. En dimension som också bör framhållas är att den student som åker på ett Erasmusutbyte får ett relativt generöst finansiellt stöd - men för att Sveriges del av Erasmus-budgeten ska utnyttjas väl så måste fler studenter utnyttja möjligheten. Därtill handlar det också om att se till att utbytena är kvalitativa, så att inte en utlandstermin ses av studenterna som akademiskt bortslösad tid eller som en mini-semester.

Läs en gammal debattare om samma ämne här.

onsdag, maj 27, 2009

Jag vill också springa för blod

I år arrangerades Blodomloppet för 17:e gången i Göteborg och loppet är ett samarbete mellan Droppen och Örgryte IS i Slottskogen. Jag skulle också vilja vara med och bidra, jag vill lämna mitt blod till de som behöver. MEN, det får jag inte - samtidigt hoppas jag på en förändring. Denna fråga skrev jag om första gången redan 2004 och följde upp det förra året med ett nytt inlägg på GT debatt.

GP har fattat grejen!

Som den trogna lokala tidningsläsare jag är, var dagens nyhet om att GP äntligen har fixat ett avtal med Twingly, oerhört glädjande. Det är bara att konstatera att den lokala giganten tidigare inte har förstått grejen med bloggosfären.

Men det här är ju kalas, speciellt för oss läsare som flera gånger per dag besöker gp.se för uppdateringar. Nu kan vi bloggare på ett bättre vis vara med och kommentera den lokala debatten, det kommer Göteborg må bra av!

tisdag, maj 26, 2009

Hjulet borde ha stoppats!

Idag beslutade en oenig byggnadsnämnd att ge bygglov för det omdiskuterade stadshjulet nere vid Göteborgsoperan. Trots att projektledarna har snurrat lite på hjulets placering, så anser jag fortfarande att stadshjulet är ett dumt projekt, speciellt utanför operan. För några månader sen grundade jag en grupp på Facebook för att skapa lite opinion på nätet mot hjulet och den debattartikel jag skrev i samband med starten i GT – fungerar fortfarande bra för min övertygelse.

Samtidigt ska det sägas att jag nu kan, om inte bygget blir överklagat, börja driva linjen att hjulet ska bort om två år. För hjulet ska bara stå där temporärt är det sagt. Den ekonomiska kalkylen för projektet ska jag definitivt följa med spänning. Finns nog rätt många som drar en lättnadens suck och gladast är nog GT.

söndag, maj 24, 2009

Ge studenterna en ljusare framtid

Den 30 mars lämnade den studiesociala kommittén sitt förslag. Utredningen var mycket efterlängtad av landets studenter och kraven som rests och önskemålen på förslag från studenter och studentorganisationer var inte få. Förväntningarna var höga. Det skriver jag med flera i Norran.

lördag, maj 23, 2009

FP vill införa Euron i Göteborg!

I en motion till fullmäktige har Helene Odenjung och Kristina Bergman Alme väckt frågan om att införa Euron som parallell valuta i Göteborg, vilket de idag skriver om på GT debatt. Det är ju lysande. En majoritet på 51 procent av den svenska befolkningen anser att det bör hållas en ny folkomröstning om ett införande av euron i Sverige. Det finns ett starkt stöd för att den ska genomföras senast 2011. Även socialdemokraternas väljare tillhör de mest positiva som ligger över genomsnittet med hela 55 procent. Allra starkast är stödet för en ny omröstning bland ungdomar i åldern 16- 29 år, där 56 procent är för. Det visar en nyligen genomförd opinionsundersökning som presenterades i veckan på DN debatt.

onsdag, maj 20, 2009

Har Göran lämnat?

Göran Johansson har ju som bekant lämnat kommunstyrelsen, trots det agerade han som magnet när socialdemokraterna skulle gå och förtidsrösta idag. När jag kom tillbaka från lunchen en halvtimme senare rullade han ut i sin bil från kommunalrådens parkeringsgarage och jag som trodde att han hade lämnat kommunstyrelsen...

Liberaler köade för att rösta först

Nu på morgonen har SR Göteborg sänt direkt (08.35) från KÖ-kampanjen i Nordstan där Luf Väst köar inför starten av poströstningen och kommunalrådet Helene Odenjung har traditionsenligt serverat frukost, med KAFFE-stöd från mig och min kollega. Även TT har varit där och filmat inför röstningen som startar kl 10.00 och GP lyckades också prata med Moa Grankvist, Fredrika Åsenius och Josefine Malmgren. Luf Väst rockar fett!

tisdag, maj 19, 2009

Ge oss Euron!

51 procent av svenskarna vill ha en ny omröstning om euron. Tre fjärdedelar av dessa vill ha omröstningen inom två år, alltså senast 2011. Stödet är starkast bland ungdomar och något oväntat hos socialdemokratiska väljare. Att vinden har vänt i Sverige är något jag välkomnar och är glad över. En bidragande orsak till skiftet i opinionen, tror jag är enkel, många med mig tycker faktiskt att det är enklare att handla med Euro. Jag tycker att vi i folkpartiet liberalerna gör helt rätt när vi driver på för Euron och pratar visioner om Europa nu under valrörelsen.

måndag, maj 18, 2009

Affischeringstart i Göteborg med Olle och Cecilia



Min söndag ägnades åt att affischera runt om i Göteborg med EP-valrörelsens snygga affischer. Han även med att prata med EU-minister Cecilia Malmström och vår Europaparlamentariker Olle Schmidt, som ni kan se ovan.

torsdag, maj 14, 2009

Europa behöver mer utbildning!

Europas befolkning blir allt äldre och inom ett decennium kommer behovet av välutbildad arbetskraft vara skirande. Därför krävs kraftsamlingar redan nu. Enskilda länder gör insatser, som i Sverige, där regeringen gjort rekordstora satsningar på forskning. Även om Sverige ligger i framkant i ett internationellt perspektiv behöver unionen tillsammans satsa resurser för att möta utvecklingen och behovet av ny teknik och innovationer samt ökade krav på välutbildad arbetskraft. Målet för medlemsländerna är att tre procent av ländernas samlade BNP ska investeras i forskning, med både privata och offentliga investeringar.

På EU-toppmötet i mars 2008 sjösattes tanken om en ”femte frihet”. Tanken är att öka rörligheten för kunskap och dess utövare inom unionen. I praktiken betyder det bättre möjligheter för studier och arbete i andra länder för svenska studenter som tjeckiska. En ökad rörlighet kommer också leda till en bättre arbetsmarknad för både lärare och forskare. Arbetet med den ”femte friheten”, ligger alltså helt i linje med den utveckling vi i Liberala studenter vill se.Att investera mer och effektivare i humankapital och mänsklig kreativitet är en nyckel till fortsatt välfärd både i Stockholm och London. Nyttig kunskap monterar ner gränser och öppnar upp för förståelse och engagemang. Kunskap bekämpar utanförskap och fattigdom, och lägger grunden för ökat välstånd.

I vår globaliserade värld är kunskap nyckeln till framgång. Det är endast genom kunskap som vi kan möta framtiden med tillförsikt. Satsningar på utbildning och forskning ger mer tillväxt än subventionsregn över jordbruket. Den budget som EU idag förfogar över måste läggas om från det förgångna till framtiden. Jag är helt övertygad om att det behövs mer kunskap i Europa och ambitionen borde vara att bli världsledande på vetenskap. För att nå dit behöver EU:s medlemsländer gemensamt skapa ett europeiska "centres of excellence" där vår kontinents allra bästa forskare kan samlas för att tillsammans med grupper världen över möta utmaningarna som ligger framför oss.

tisdag, maj 12, 2009

Frihet åt alla utan kårobligatorium

Liberala studenter vill se ett mer individuellt anpassat studentinflytande, där enskilda studenter kan påverka sin utbildning och sitt lärosäte, i stället för dagens kollektiva lösningar. Jag är övertygad om att Mälardalens högskola kan få fler höga betyg för sitt kvalitetsarbete framöver, oavsett om det finns en stark kår eller inte. Det viktiga är att den enskilde studenten får tycka till, inte att kåren gör det, det skriver jag på VLT debatt.

lördag, maj 09, 2009

Valupptakt med Jan Björklund i Göteborg

Idag gick jag upp redan halv fem för att först köra mina morföräldrar till Landvetter som skulle flyga till en veckas solande på Mallorca. Sen åkte jag hem för några timmars sömn innan jag gav mig iväg till partiexpeditionen för att rigga upp för dagens valupptakt i Göteborg.



Precis innan Jan Björklund skulle gå upp och börja tala vräkte regn och hagel ner över Göteborg, faktiskt samtidigt som Fångad av en stormvind ljöd ur högtalarna. Nederbörden skapade lite strul med vår teknik, fast det hela gick över och sen kunde Jan och våra lokala kandidater Annika, Berit och Piotr tala på vår scen i solljus inför ett hundratal göteborgare på Kungsportsplatsen.


fredag, maj 08, 2009

Bra initiativ!

Min gamla högstadieskola, Vättleskolan, vill bli en kommunal friskola. Det tycker jag låter väldigt spännande och något jag välkomnar. För om en skola ska bli fristående från nämnden, i detta fall SDN Gunnared, ska det inte vara politiker som trycker på för ett genomförande. Utan intresset ska komma som i fallet med Vättleskolan från personal och ledning. Politiken ska göra det hela möjligt, det hoppas jag att den styrande minoriteten också vill.