tisdag, oktober 30, 2007

Snart dags för nämnd

Idag har jag nytt sammanträde med Utbildningsnämnden. Dagens ärenden är inte speciellt upphetsande, jag kan dock konstatera att Göteborgsmoderaterna ligger i linje med sossarnas nya skolpolitik, fast det kanske är så som de nya moderaterna ska uppfattas:)

Vi ska ta ställning och nämnden kommer troligtvis säga jag till en m-motion i KF om att införa ett 10:e läsår för de som inte klarar kunskapsnivåerna. Visst är det bra, fast insatserna ska sättas in oerhört mycket tidgare...

Politiska bloggar en flopp?

Den frågan ställde sig DN för ett tag sedan. När jag började blogga 2004 gjorde jag det för att jag tyckte att det var en rolig grej och för att jag skulle få skriva av mig, på samma sätt som jag mår bra när jag är ute och springer. Mitt skrivande har inte varit omfattande, men jag har inte heller haft någon ambition med det heller.

Jag läser en hel del bloggar, då och då, några mer intensivt och om jag ska svara på frågan så är inte politiska bloggar någon flopp, utan har snarare berikat den politiska debatten. Självklart har bloggandet även fört med sig en massa annat som man kanske inte har någon stor nytta av, men man kan ju faktiskt välja att inte läsa detta.

Vi är inte många som regelbundet läser ledarsidor och debattartiklar, vi är nog snarare rätt få om man tittar på statistiken. Samma personer lyssnar nog också på P1 och väljer Agenda eller någon liknande program före en långfilm på söndagskvällen. På det här området så har faktiskt den nya tekniken och bloggandet för med sig någon nytt och bra – som är här för att stanna.

måndag, oktober 29, 2007

Bra Giesecke

Idag skriver Liberala Studenters ordförande Peter Giesecke på UNT debatt om att han vill avskaffa fribeloppstaket, det tycker jag är helt rätt. Studenter är olika och studerar på olika sätt. Ibland behöver jag lägga ner 30 timmar i veckan på studier utanför alla föreläsningar. Ibland räcker det med tio. Fribeloppet behöver höjas kraftigt och förhoppningvis försvinna. Låt studenter finansiera sina studier på sitt sätt, då får vi en vitare ekonomi och färre arbetslösa akademiker.

Grattis IFK!

Jag är ju inte direkt någon IFK:are, mitt hjärta håller av någon konstig anledning på ett helt annat lag, som är oerhört mycket sämre. Det var med både gåshud, värme och glädje som jag följde IFK:s sista väg mot guldet igår – via radion i bilen hem från landet samtidigt som regnet öste ner utanför.

Att Blåvitt nu är tillbaks och är bäst är både bra för klubben, Göteborg och för svensk fotboll som helhet. Känns bra att bucklan har kommit hem till rätt ställe. Nu finns ju chansen att man kan få se Champions League i Göteborg igen – det minns jag också med glädje. Så ett stort grattis till framsidans just nu bästa lag och Sveriges för den delen.

Kan ju förstå varför min gudson, fick sitt andra namn ändå – passar ju än bättre nu.

söndag, oktober 28, 2007

Enkelt HBT-arbete

Idag finns det hur många blanketter som helst, man ska fylla i då det är dags att söka om något och det kan ju vara egentligen om vad som helst. Självklart är det bra att man kan söka för en uppsjö av saker, däremot finns det ett problem som dock är väldigt enkelt att lösa. Många av dagens blanketter och handlingar är könsdiskriminerande, exempelvis när det kommer till homosexuella par. På blanketten kan det stå man/fru för ta ett exempel, vilket bara är dumt. Istället bör alla blanketter göras könsneutrala. Några som redan har gjort något bra på detta område är folkpartiet i Eskilstuna.

Så ni som kanske sitter i ett socialt utskott kan kopiera texten ovan samt ändra lite och lägga till följande;

att SDN xxx blanketter görs könsneutrala. Därefter är det bara att lägga yrkandet och så har du gjort en god gärning. Enkelt och lätt.

fredag, oktober 26, 2007

Studentboende bör befrias från fastighetsavgift

Flera debattörer anser att man ska betrakta studentboende som elevhem och befria det från den kommunala fastighetsavgiften på GP debatt idag.

I dag går drygt 40 procent av studenternas inkomst till hyra (när det kommer till mig är det än mer, men jag har valt att bo där jag bor…). Detta ska jämföras med cirka 29 procent av disponibel inkomst för ett normalhushåll. Jag har aldrig gillat fastighetsskatten och när den nu förändras bör regeringen också se över det som debattörerna skriver att faktiskt se studentboendes som ett elevhem som undantas i fastighetstaxeringslagen. Det tycker i alla fall jag.

måndag, oktober 15, 2007

Oj...det har hänt en del!

Har vart borta ett tag. Men jag har haft fullt upp den senaste tiden. I fredags natt kom jag hem efter en fullständigt lysande reda tillsammans med Liberala Studenter i Vitryssland och Ukraina. Tack till min kusin, som hämtade upp mig på Landvetter mitt i natten.

Dagen därpå arrangerade jag fest tillsammans med Stefan och Anna. Fast så mycket arrangemang från min sida var det dock inte, eftersom jag var bortrest, köpte de två in allt som skulle finnas tillgängligt på festen både i fast och lös form. Ett stort tack till mina goa vänner Stefan och Anna!

Själv fixade jag till dansgolvet, lösögonfransar och musiken. Det var min uppgift. Vill du se bilder från festen ska du kolla in Stefans hemsida. Där finns bilder man vill se och några som är mindre roliga att minnas. Skämt och sido, en mycket trevlig kväll som även bidrog till en hel del skvaller.
Det ska jag inte återkomma till i detta forum, men dock med berörda parter. Längtar redan till nästa fest...

Däremot återkommer jag till Vitryssland och Ukraina. När jag har vart borta har jag även fått två debattartiklar publicerade. En om studentekonomi och en om Liberala Studenters framtid.
De två kan läsas på min hemsida på folkpartiet.se/gustafsson.