måndag, juni 27, 2005

Blunda inte för våldet mot män

För ett par år sedan blev ordet hedersmord ett begrepp på allas läppar. Då uppmärksammades en rad unga tjejer som mördades av nära anhöriga män. Män som ansåg att dessa kvinnor vanhedrat familjens eller släktens heder och stolthet. Många i Sverige tror att hedersmord är något speciellt muslimskt. Så är det inte, snarare har hederskulturen sina rötter i traditioner och motstånd mot detmoderna samhället – och detta finns också inom andra religioner. Hederskulturen är inget nvandrat problem, det har funnits i Sverige också. Men tack vare stora moderniseringar, demokrati och jämställhetsarbete har Sverige lyckats kasta mycket av resterna från gamla tider över bord.

I Västerås mördades den homosexuelle hockeyspelaren Peter i mitten på 90-talet. Han mördades enbart pga. att en grupp unga killar ansåg att det var Peters fel att Västerås HC förlorat en match. I slutet på 90-talet mördades Johan i Katrineholm efter att han hade flörtat med fel kille på krogen. Här i Göteborg mördades Josef i början av 2000-talet då han öppet visat sin kärlek mot en kille och inte mot en tjej. I alla dessa tre fall har offren utsatts för extremt övervåld. Peter knivhöggs 64 gånger, Johan fick halsen av skuren och sedan knivhuggen och Josef torterades först med en elpistol och sedan skjuten i ryggen och till sist avrättad med ett skott i nacken.

Dessa tre unga killar fick sätta livet till enbart pga. att de upplevdes som provocerande och att de vanhedrat gruppen svenska män. Mördarna ansåg att dessa unga killar var en skam för alla män och bögarna behövde lära sig en läxa. Som kille ska man inte bryta mot den upp satta normen. Om så görs får man skylla sig själv.

Det är just motiven och övervåldet som är typiskt för hedersmord oavsett om offret är en ung muslimsk tjej eller en ung svensk homosexuell kille. Oavsett vem offret är så är hedersvåld oacceptabelt och inget som vi i samhället kan tolerera, varken inom den svenska kristna kulturen eller inom den svenska muslimska kulturen. Enligt Forskningsrapporten hatbrott 1999 har var fjärde homo- eller bisexuell person i Sverige har utsatts för våld eller hot om våld. För närvarande finns
inga tecken på att utsattheten minskat sedan rapporten kom. Snarare har våldet mot homosexuella ökat. Under 2003 anmäldes enligt Säkerhetspolisen omkring 330 hatbrott med homofobiska motiv. Tyvärr är tendensen att anmäla hatbrott dock låg och mörkertalet är därför stort.

Traditionellt sätt är den allmänna rädslan för brott större ju äldre man blir. Men bland HBT-personer är det tvärtom. 80 % av alla unga HBT-personer under 20 år har en rädsla för att bli utsatt för brott. Även gruppen 51-60 år är det 50 % som upplever samma situation, enligt forskaren Eva Tiby. Sedan Fadime mördades av sina släktingar 2001 har hedersmord kommit upp ur det dunkla och in i ljuset. Idag har samhället mer kunskap och kompetens inom området. Fadimes tragiska öde har fått med sig det positiva att andra unga tjejer fått leva och att samhället visat sin totala avsky mot detta arbariska beteende. Nu måste vi också uppmärksamma de brutala hatbrotten mot unga homosexuella i Sverige. Samhället kan varken acceptera eller tolerera hedersmord. All kärlek är bra kärlek, oavsett om det är Fadime som blir kär i Nicklas eller Erik som blir kär i Amir.


Publicerad på GT debatt, måndagen den 27 juni, tillsammans med Helene Odenjung kommunalråd (Fp) i Göteborg.

onsdag, juni 22, 2005

Fastighetsskatten

Chockhöjningar av taxeringarna av hus i Västsverige är att vänta, lagom till midsommar nästa år. Göteborg är det storstadsområde där taxeringsvärdena höjs mest, med 39 procent. Jag är glad att jag inte äger något hus. Bor man sedan nära vattnet, blir det än värre. I midsommarhelgen ska jag fira min största högtid med släkt och vänner i Bohuslän. Närmare bestämt på Orust hos min farmor. Huset är från slutet av 1800-talet och har gått i generationer. Med den beskattning som vi idag har på boende, lär inte familjehus gå vidare i generationer, tyvärr. Pensionärer lär inte framöver, om denna beskattning fortsätter ha råd att bo kvar i sina hus. Det är dags att sänka fastighetsskatten och på sikt förgöra denna avskyvärda skatt. Det är bättre att staten plockar ut skatt, när man väl säljer sitt hus – inte när man bor där. Det är bara dumt och orättvist.

Trevlig midsommar!

tisdag, juni 21, 2005

Sänkning av reporäntan

Och så sänkte Riksbanken sin reporänta idag, med 0,50 procentenheter till den nya rekord låga räntan på 1,50 procent. Så låg har den aldrig vart i modern tid. Sänkning var inte oväntad, men att ränatan sänktes så mycket var mer oväntat. Spontant, tycker jag att det är bra att räntan sänks, för att stimulera markanden. Nu kommer förhoppningsvis vi svenskar få mer pengar kvar i plånboken, vilket i sin tur betyder att vi kan spendera mer pengar och den konsumtionen leder förhoppningsvis till en ökad tillväxt. Tyvärr räcker det nog inte att Riksbanken sänker reporäntan, det behövs också en annan ekonomisk politik. En politik som gör det lönsamt att faktiskt arbeta och anställa. Det är först då som vi kan få en riktig effekt och det är inte Riksbanken som ska lösa det - utan vår regering.

måndag, juni 20, 2005

Göteborgskalaset i ny tappning?

Liberala ungdomsförbundet Väst har sedan länge krävt att fyllefesten Göteborgskalaset inte ska finansieras av skattepengar. Miljonerna passar bättre för omsorg, skola och vård, istället för subventioner av en veckas fylla i slutet av sommaren. Om vi göteborgare nu ska supa tillsammans, kanske vi ska hitta en ny tappning av kalaset. I Vermont i nordöstra USA arrangerar man varje år en fest från maj till oktober i den lilla stan Bennington. Kalset heter Moosefest, och finansieras av vår motsvarighet till Västsvenska Handelskammaren. Festen erbjuder allt med himmel och hav, förutom att dom hyllar Älgen som fenomen. Själva grejen kan liknas med dom målade kossorna som ställdes ut i Stockholm under förra året. Överallt i Bennington står målade glasfiberälgar och lyser upp tillvaron, allt för att locka turister till orten. Jag tycker att det är underbart, något Göran Johansson borde fundera över.

Ett besök på deras hemsida
www.benningtonmoosefest.com är ett "moosete"!

Solsting i sommarvärmen

Sommaren, solen och värmen har kommit till Götet, äntligen, den har jag väntat på. Jag fortsätter att räkna ner dagarna som är kvar innan semestern startar och blickar ut på gästerna på caféet utanför mitt kontor. Solglasögon och lättklätt är genomgående för alla gäster. Runt omkring i hela stan ligger lediga människor och solar i hopp om en snygg solbränna. Inte så långt från min bostad, ligger en av stans större kyrkogårdar, dit vallfärdar folk för att sola, kasta frisbee, dricka öl och umgås. Det har jag inget emot. Men när folk ligger halva nakna i den senaste Bikintrosan och solar toppless två meter från en gravsten blir jag riktigt förbannad. Det är ju inte för inte, som det står ”tänk på döden” på ingången till kyrkogården. Antingen har personerna fått solsting eller så vet dom inte bättre.

En annan som har verkligen har solsting sedan länge och bättrat på den, är Svenska regeringen som tillsammans med EU kommissionen nu ska godkänna den amerikanska genmajsen MON 863, till försäljning i EU. Genmajsen har bland annat orsakat inre skador på råttor, en britt snart?

Jag funderar även på om Luxemburgs premiärminister Jean-Claude Juncker också har fått solsting. Han ska genomföra en folkomröstning om EU:s konstitutionen i juli, trots att det nya fördraget är näst intill dödförklarat. Han kommer att avgå om han förlorar folkomröstningen. Antingen har han fått för mycket sol eller nytt jobberbjudande.

Ojdå: Ingvar Kamprad är rikast i världen, med en förmögenhet på 380 miljarder kronor. Han är med den summan också världens rikaste. Kan bara gratulera.

fredag, juni 17, 2005

Hej då konstitutionen

EU:s omstridda nya konstitution läggs i frysboxen minst två år framåt. Jag gråter inte, men usch vad tråkigt. Konstitutionen skulle ha gjort Europeiska Unionen mer legitim. Den moderniserar regeringssystemet och förbättrar kapaciteten att agera mer effektivt. Konstitutionen förtydligar syftet med unionen och definierar dess värden, principer, mål och maktfördelning. Den hade gjort unionen mer effektiv, strömlinjeformad och rationaliserar besluten. Konstitutionen hade förstärkt den parlamentariska makten i Europa. Europaparlamentet blir medbeslutande tillsammans med Ministerrådet under alla normala omständigheter. De nationella parlamenten ökar sin makt när det gäller att se över utkast till lagförslag i EU.

Konstitutionen gör EU:s budget mer demokratisk
Ledamöter av Europaparlamentet kunde haft full kontroll över EU:s budget och hur dessa medel spenderas. Exempelvis så hade parlamentet fått mer makt över den hemska jordbrukspolitiken. Konstitutionen hade gjort att Kommissionen blev mer ansvarig inför Europaparlamentet än idag. Dom grundläggande rättigheterna hade blivit bindande för EU och medlemsstaterna när de implementerar EU:s lagar och policys. Konstitutionen hade tillåtit unionen att stå på egna ben i relationer med världen. Den nya utrikesministern i EU som är chef för en diplomatisk tjänst, kommer att formulera och representera unionens intressen på den globala scenen. Konstitutionen visar solidaritet bland medlemsstater i händelse av naturkatastrofer eller terroristattacker.

Dessutom hade konstitutionen gjort Ministerrådet mer öppet. Debatter och voteringar skulle vart offentliga. Istället får vi fortsätta gissa vad maktens män och kvinnor bestämmer bakom dom stängda dörrarna i Bryssel just nu. Dessutom hade Sveriges kommunister och miljöpartister fått en paragraf som faktiskt hade möjliggjort ett utträde. Men dom kanske inte vill driva sin politik, med sitt krav att Sverige ska lämna EU.

Ännu en domare...

En skånsk domare har erkänt att han varit kund vid en bordell i Malmö och efter att ha betalat böter på 21 000 kronor arbetade han vidare i tingsrätten. Vad jag vet så är det brottsligt i Sverige att köpa sex. Nu finns lagen där och då ska den följas. Det är inte bra för rättsväsendet, om domare som ska verkställa och följa lagen, inte för det själva. Det är skandal och upprörande. Hade jag vart chef – hade jag sparkat domaren med än gång, oavsett om han var bäst i världen eller ej. Så det så!

onsdag, juni 15, 2005

Sänk skatten på alkohol

Alkoholförsäljningen måste kontrolleras, där har Systembolaget en viktig uppgift. Ett av få monopol jag kan försvara. Men systembolaget kan inte leva vidare om vi inte får sänkt skatt på öl, vin och sprit. Sänks skatten, så kommer självklart fler köpa alkoholen i landet och inte åka på bunkringsresor till Tyskland, Polen och Baltikum. 2/3 av all sprit som konsumeras i Sverige, köps utomlands. Det är ett stort problem om vi vill att bolaget ska finnas kvar och gärna se att skatterna som försvinner till andra länder ska finansiera följderna av drickandet i vårt samhälle. Till sist och synes, kan man inte förbjuda folk att dricka – däremot behövs det prata mer om följderna av drickandet. Det har minskat drickandet tidigare och kan göra det igen. Jag tror inte att det blir bättre att Systembolaget anordnar whiskey- och vinkvällar. Förövrigt kan jag inte förstå att bolaget säljer och är glada över att försäljningen ökar av alkoholfritt vin.

Varför ska staten sälja saft?

Besök gärna www.alkoholprofilen.se och testa din profil.

måndag, juni 13, 2005

Annika Sörenstam, jag är kär...


Jag borde ha sovit inatt, men kunde inte låta bli och se en av världens bästa idrottare spela hem en ny major. Snart och om inte redan nu, så borde golfvärldens number one; Annika Sörenstam vara vårt lands bästa idrottare genom tiderna och en av världens absolut bästa. I natten vid halv två tiden, vann hon LPGA mästerskapen för tredje året i rad, något som ingen golfare på USA-touren tidigare gjort. Det är stort. Sista hålen, var hon uppenbarligen nervös, men Annika spelade säkert på golfbanan Bulle Rock i Maryland, strax utanför Washington DC.

Jag har aldrig träffat Annika, bara följt hennes tävlande genom media. Men jag kan inte sluta att fascineras av denna underbara kvinna. På golfbanan är hon en fröjd att följa, en sving som är perfekt, ett konstant leende på läpparna samtidigt som fokusen på spelet alltid finns där. Hon är bara ett bevis på att träning och strävan efter att bli bäst ger resultat. Borg, Stenmark och Magda har tidigare vart överlägsna i sina sporter och levererat gåshud och segerglans. Men ingen av dessa tre, är i mina ögon lika stora som Annika. Hon spelar golf på ett helt annat sätt – en helt annan klass, än vad övriga damer i världen gör. Jag vet inte om tennis, slalom, och skidskytte är sporter som är mer accepterade hos vanliga svenssons. Det är i och för sig skit samma, jag är nog inte först ut, men Sörenstam är min nationalhjälte.

I CBS sändningar igår från LPGA, jämfördes inte Annikas prestationer med andra damer, utan med manliga idrottslag och stjärnor. Det har inte hänt innan. Det här är enormt. Så nu måste vi passa på, att bara njuta av denna enorma idrottskvinna, som sopar banan med sina konkurrenter. Det värsta eller bästa, är att hennes karriär fortfarande är på uppgång. Vi kommer att få se mer och det är ju helt wonderbaum. Ska resten av dagen fundera på vad för superlativ som kan beskriva detta helgon på bästa sätt.

En liten reflektion: Annika borde vara en av alla feministers största idoler. Vilken annan kvinna från Sverige, visar med all tydlighet, att kvinnor kan, kvinnor vill och kvinnor vågar. Faan, jag är kär.

fredag, juni 10, 2005

Laila

Laila, Laila, Laila och lägg sen till Freivalds, smaka på det namnet. Kan inte vara många föräldrar som döper sitt barn till Laila idag. Det finns 12922 kvinnor i landet som heter Laila, en av dom är vår utrikesminister. Ja, ni vet hur hon ser ut och hon har inte haft det lätt den senaste tiden. Efter den makalösa comebacken, (kan liknas med att Carl Lewis skulle dyka upp på löparbanorna nästa OS), hon gjorde när hon blev ny utrikesminister efter Anna Lindh var sensationell. Till en början gjorde hon ett bra jobb. Att ta över efter Anna, var nog inte speciellt lätt. Att hantera krisen efter tsunamin var nog inte enklare, men där gjorde hon bort sig. Det är inte bara jag som upplever det, jag tycker och har gjort det länge, att det är dags för henne att lämna sin post – igen.

Förra gången fick hon det smarta rådet att omvandla sin hyresrätt till bostadsrätt. Det hade jag också gjort, problemet då var att Laila var Sosse och fick lämna posten som justitieminister. Synd för henne. Åter igen finns det krafter, denna gång kanske inte internt, som vill att hon ska lämna.

Här kommer några exempel;På den högt ansedda och intellektuella webbsidan www.qx.se, fanns klubben ”kick the bitch”, som bara av namnet uttryckligen sa; lämna ditt jobb. Nyligen startades även hemsidan www.sparkafreivalds.nu, där vid skrivande stund, 352 skrivit på uppropet att tanten ska lämna sitt jobb. Så även jag. På sidan står det; ”Vi anser att nuvarande utrikesministern med all önskvärd tydlighet visat sig sakna kompetens för sina ansvarsområden och kräver därför att regeringen entledigar utrikesministern omgående”. Klockrent, gå gärna in och läs mer, leta gärna efter stavfel:)

Så om du nu ska föda eller precis fått en söt flicka, välj då istället Emma som för tredje året i rad toppar listan bland populäraste flicknamn i Sverige under 2004, allt enligt SCB. Jag hyser inget agg till utrikesminstern privat, jag tycker bara att hon skulle passa bättre som gudie på Akropolis.

torsdag, juni 09, 2005

Förtidspensioneringar av unga...

Allt fler unga i Sverige förtidspensioneras. När jag menar unga, menar jag inte mina föräldrar som är runt 50 år, mogna och många är kvar i arbetslivet. Nej, jag menar unga från 16 år upp till 29 år. När jag i morse satt framför teven och såg på Godmorgon Sverige, var jag på väg att sätta frukosten i halsen. För närvarande är 22.900 svenskar i åldern 16 till 29 år förtidspensionerade enligt SVTs Rapport. Det är en skrämmande utveckling i vårt land att allt fler unga blir förtidspensionerade. Tänk en kille på 16 år som får höra att du inte längre behövs, snarare dra åt helvete, vem vill uppleva det?

Förtidspensioneringarna av unga har ökat sedan årsskiftet med 600 personer. Under 2004 ökade siffran från 21.300 till 22.300. Det här får inte fortsätta. Oftast är det psykiska problem som ligger bakom, pensioneringen. Men den handlingen får inte användas som ett substitut för ett misslyckat samhälle, utan som en sista utväg. Just nu känns det som, om denna sista utväg, har blivit den första för Socialdemokraterna i kampen för att förbättra arbetslöshetens siffror i landet. I glesbygden är det än värre. Enligt Rapport, är Västerbotten, ett landsting med en befolkning på ca 260.000 personer är antalet unga förtidspensionärer hela 900 stycken. Det innebär en ökning med 10 procent på bara på ett år. Oldsberg får gärna ställa frågan på 1 poäng, vart är vi på väg?

onsdag, juni 08, 2005

Får apatiska barnen, en ny chans?

Nu har Utlänningsnämnden, som borde vart kasserad och begravd sedan länge – vaknat till liv. Fallet gäller en 13-årig kille, från forna Sovjet. Han lider av depressiv devitalisering dvs apati. Trettonåringen är bortkopplad från världen och sondmatas med dropp. Varje fall av depressiv devitalisering är ett enormt misslyckande för svensk asylpolitik. Fel av mig, det är vidrigt!

Nu har dock nämnden via sin generaldirektör Håkan Sandesjö lämnat över fallet till regeringen, med motiveringen att pojken ska få permanent uppehållstillstånd i Sverige. Skulle regeringen säga ja om någon månad till nämndens linje i fallet, kommer fler apatiska barn och deras familjer få stanna i vårt land. Beslutet kan komma att öppna dörrar. Något som Folkpartiet Liberalerna motionerat om i riksdagen. Det finns flera själ varför dom apatiska barnen ska få stanna. Det största skälet enligt mig, är enkelt; empati och solidaritet. Snart kanske Sossar och Moderater förstår det med. Jag håller tummarna.

Onsdagsmarginalen:

Har Bush och Blair börjat lyssna på U2? Det känns nästan som det, igår när maktens herrar i Väst presenterade sitt förslag till det kommande G8-mötet i Skottland om en månad, dundrade låten ONE, över hela förslaget. Äntligen kan Afrika komma på benen. Mötet kommer att behandla bla fattigdomen i världen. Nu vill B&B eliminera 100 procent av skulderna för dom afrikanska länderna. Detta är en bra bit på väg – mot en bättre värld. Besök gärna http://www.one.org/ och beställ hem ett vitt band, det har jag gjort! (så lär du även förstå kopplingen till Bono och U2.

tisdag, juni 07, 2005

Katastrofkommissionens rapport

Idag slog Katastrofkommissionen fast i sin rapport att svenska sjukvårdinsatser sattes in allt för sent efter tsunamin i Sydostasien. I medierna idag är det myndigheterna som får kritiken. I rapporten
Den svenska sjukvårdens ledning och funktion i samband med tsunamikatastrofen i Sydostasien
26 december 2004, skriver man ”Insatser av svenska sjukvårdsteam i katastrofområdet skulle ha minskat lidande och ängslan hos skadade svenska medborgare som nu i många fall fick behandlas under primitiva förhållanden”.

I min blogg från 13 januari skrev jag; ”Sverige har inget ministerstyre, utan har självständiga myndigheter som ska agera på eget initiativ. Funktionen bör vara sådan att i en katastrof ska proffs agera, politiker är inte proffs och ska inte inta den rollen. Statsministerns ageranden, har lamslagit funktionen.”

Det är myndigheterna som har ansvaret att utföra arbetet, men det är fortfarande regeringskansliet som lägger upp spelplanen och bestämmer reglerna. Regeringen väntade fortfarande allt för länge, innan dom agerade. I rapporten understryker författarna Sten Lennquist och Timothy Hodgetts att det är svårt att analysera i vilken omfattning antalet skadade, förluster av liv med mera hade påverkats. Det är självklart. Men landet Italien som har en stor krisberedskap och en bra organisation, slog på trumman med än gång. Detta visar tydligt hur svenska regeringen arbetar och varför vi ska byta ut vår ledning.

Här kan du läsa rapporten: http://www.katastrofkommissionen.se/.

måndag, juni 06, 2005

Darth Vader på besök

Jippi. Nationaldagsfirandet kom för min del av sig, bra var nog det. Själv vaknade jag upp idag, för första gången ledig på Svenska flaggans dag, väldigt tidigt och rejält förkyld. Det värkte i hela kroppen, näsan var igen täppt och jag hade svårt att andas – jag tror att jag låter lite som Darth Vader (du vet; puuu, aaaa,ppppuuuu,hhhaaaa,oooh, helt plötsligt säger jag också; i am your fader…) och kippar efter andan då och då.

Vi får väl se hur firandet går idag, håller tummarna för att det blir bra, kärleken till vårt land och vår flagga ska inte ägas av hemska högerextremister, utan något alla ska ha tillgång till. Jag återkommer med en analys från yttre rymden med perspektiv på den mörka och odemokratiska kraften i Sverige. Vi rebeller fortsätter kampen.

Tills dess, syna gärna: www.republik.nu och www.starwars.com.



lördag, juni 04, 2005

Jag på fest...

Det är lördag kväll och jag är hos en av mina polare på inflyttningsfest. Det är två killar. Två söta pojkar, i sina bästa åldrar. Tyvärr dom är inte tillsammans. Utan dom är moderna och kan kalla sig sambos ändå. Det är dags för Sverige att förstå, att allt handlar inte om, enligt kristdemokraterna att leva i en kärnfamilj - med mamma, pappa, barn utan, den svenska kärnfamiljen är borta sen länge. Så det är lika bra att fatta två killar bor tillsammans med en gullig guldfisk i det nya Sverige. Look kunde inte sagt det bättre – God natt Sverige!

Nu firar jag vidare i natten...

fredag, juni 03, 2005

Idag blev Sverige mer liberalt

Idag fattade nämligen riksdagen beslutet om att tillåta lesbiska kvinnor att på samma villkor få assisterad befruktning som heterosexuella kvinnor. Det ska inte spela någon roll vad man har för sexuell läggning, för att bli inseminerad. Tidigare har insemination bara varit lyx för heterosexuella, då dom kunnat besöka sitt sjukhus, i närhet till sitt boende, familj och sin personliga trygghet. Istället för att tvingas resa utomlands i vetskapen om att samhället inte accepterar dom. Idag fick vi mer empati, känsla för kärlek och trygghet i vårt land. Det är ju kalas.


Funderingar: Om Smith från Vänsterpartiet nu blir miljöpartist, vad blir då en ny stylad moderat som Reinfeldt, Sosse kanske? Snart börjar jag tycka synd om VPK, två kvinnor försvinner under samma mandatperiod och lämnar partiet, för olika anledningar. Jag ser med spännig, vad som händer härnäst. Hälften av svenskarna, 49 procent, tänker inte fira den från i år helgmärkta nationaldagen alls, enligt en Sifoundersökning från TT. Oj, vad oväntat, hade jag haft chansen hade jag firat med Republikanska föreningen istället. Vi har redan våra helgdagar som vi firar; Juldagen, Valborg och Midsommar, varför pracka på mer från riksdagen. Om vi nu ska ha röda dagar, några gånger om året så folk får supa skallen av sig, med tillstånd från staten, är det bättre att inför ett röddagskonto istället, så får individen själv bestämma.

torsdag, juni 02, 2005

Ett nytt nej till framtidens EU

Varför säga nej? Det är ju inte ens roligt. Nu har i alla fall det glada, annars så orangea och liberala landet Holland, sagt nej, med en stor majoritet till EU:s nya konstitution. Tråkigt.
Jag kan förstå om nationalister, som anser att det var bättre på 1800-talet, då Europa var en blodig kontinent med massa små härskarriken, röstar nej. Men att vänstern, som i alla lägen hatar USA röstar nej, det förstår jag inte. Konstitutionen skulle innebära att EU än gång för alla kan bli en stark marknad som kan konkurrera mot USA. Då skulle EU:s röst bli mycket starkare, inte svagare, dit vi nu är på väg. Den internationella brottsligheten kommer att bli värre och solidariteten med över Europa, som vill in i gemenskapen försvinner. Istället för en bra pocketbok, som alla kan läsa och ta till sig, vill nejsägarna i Sverige och övriga EU ha en satans massa byråkrati och skriker med all tydlighet; EU är bra som det är. Jag undrar vad Nejsägarna egentligen vill, någon som vet?


I marginalen; Uppenbarligen har många politiker, en väldig rädsla för Janne Josefsson. I senaste uppdrag granskning i SVT var Janne ute och frågade riksdagspolitiker om deras kunskap kring EU:s nya konstitution. Jag tyckte att programmet, var väldigt roligt, jag skrattade åt allt. Många partikamrater blev utfrågade och många hade inte koll. Bättring, av det Europavänligaste partiet. Fast mycket i just den gär frågan, handlar kanske inte så mycket om paragrafer hit eller dit, utan snarare om vad man vill och inte vill med EU. Men har man läst texten, borde inte frågorna vara så svåra - som det verkades vara:)

onsdag, juni 01, 2005

Slut för bolmande rök?


Rädda Barsebäck!


Vid midnatt infördes inte bara rökförbudet på Sveriges krogar, restauranger och caféer, utan något som faktiskt indirekt kommer att betyda med bolmande rök, smutsigare luft och sämre miljö. Barsebäcks sista reaktor, stängdes av driftchefen inför ett massivt pressuppbåd. Igår hade Barsebäck vart igång i 30 år och det lär dröja innan byggnaden försvinner. Många ”miljövänner” jublade och det smälldes av fyrverkerier. Danskarna andades ut. En av anledningarna till att Barsebäck nu är stängt, beror på sin placering med fyra miljoner människor i närområdet. Personligen är jag glad, även som gammal rökare, att nu förbudet av rökning på krogen är borta.

Däremot är jag inte lika glad över att Barsebäck och kärnkraften fasas ut som energialternativ i Sverige. Jag kan bara sucka, miljövännerna ler, samtidigt som elen från Barsebäck kommer att ersättas av importerad kolkraft från Danmark och Polen. Är det bättre för miljön? Knappast. Avvecklingen av Barsebäck får stora följder; försämring för industrin, dyrare el, sämre miljö och kostnader på minst 10 miljarder, bara för att stänga ner reaktorn. En reaktor som kunde fortsatt ha producerat el för lång tid framöver.

Nu när vi försämrar vår miljö, känns det nästan bättre att rökarna får stanna inomhus och fortsätta röka. För vem vill vandra runt i ett land, som sägs vilja ställa om sig till grönare samhälle, när vi bara ökar på utsläppen – istället för att minska dom?


Besök gärna: http://www.raddabarseback.nu/ och skriv på uppropet.